12.10.2022

Ruskaretki Lappiin - Tilausajo minibussilla ja linja-autolla

Syksyinen ruskamaisema

Ruskaretkestä tulee monelle mieleen usein syysmatka Lappiin. Usein ruskaretket ja -matkat tehdäänkin tilausajona linja-autolla joko oman porukan kesken tai varaamalla bussimatka matkatoimiston kautta. Myös ennen syksyä alkaa Tilausajot.netiin tipahtelemaan tarjouspyyntöjä, joissa matkakohde on Lappi ja ajankohtana syksy ja ruska.

Jos et ole vielä kokenut Lapin ruskamatkaa, kannattaa kasata oma porukka ja suunnitella oma ruskamatka pikkubussilla tai isommalla linja-autolla. Kokosimme tähän artikkeliin muutamia vinkkejä ruskamatkan suunnitteluun sekä mitä kannattaa ottaa huomioon miettiessä ruskamatkan hintaa.

Minibussi vai iso linja-auto ruskamatkalle?

Ensisijaisesti ryhmän koko vaikuttaa siihen, lähdetäänkö ruskamatkalle pikkubussilla vai isolla linja-autolla. Fakta on, ettei 20 paikkaiseen pikkubussiin mahdu 30 henkeä, vaan tällöin on pakko ottaa isompi bussi. Vaikka ryhmä mahtuisi pikkubussiin, kannattaa ottaa huomioon matkustusmukavuus.

Pikkubusseissa usein kun on pienemmät jalkatilat sekä vähemmän tilaa matkatavaroille. Lisäksi pikkubussissa ei lähtökohtaisesti ole myöskään wc:tä. Matkaa varatessa kannattaa siis miettiä, haluaako matkustaa ahtaasti ja ilman wc:tä monta tuntia, vai maksaa hieman enemmän ja saada enemmän tilaa. Isossa linja-autossa on runsaat matkatavaroiden säilytystilat auton alaosassa, penkkien alla, jolloin matkatavarat eivät vie tilaa matkustajilta. Lisäksi wc lisää matkustusmukavuutta, kun ei tarvitse miettiä jokaista wc-taukoa erikseen. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon muutama erityinen asia, mikäli ruskamatkalle haluaa ottaa mukaan lemmikin.

Ruskamatkan hinta - muutama huomioitava asia

Usein ruskamatkaa suunnittelessa kannattaa ottaa huomioon, ettei kyseessä ole pelkkä siirtyminen paikasta toiseen, vaan matka usein voi olla esimerkiksi viikon mittainen. Tässä kohdin kannattaa ottaa huomioon linja-autonkuljettajan lepoaika. Yksi kuljettaja kun ei voi ajaa yhtä mittaan koko matkaa Helsingistä Lappiin, vaan kuljettajan on noudatettava lainmukaisia lepoaikoja. Mikäli ryhmä haluaa päästä mahdollisimman nopeasti määränpäähän, kannattaa harkita tilausajolle kahden linja-autonkuljettajan ottamista, jotka voivat vaihdella keskenään ajovuoroja.

Kannattaa myös huomioida, että kuljettajien majoituksen hoitaa (ja maksaa) tilaaja. Joten jos yöpyy hotellissa, tulee kuljettajalle varata oma hotellihuoneensa. Tietenkään linja-autonkuljettajaa ei kannata nähdä pelkkänä kuluna, vaan kuljettaja saattaa olla esimerkiksi kokenut useita ruskamatkoja ja häneltä voi saada reilusti vinkkejä!

Mitä tehdä ruskamatkalla?

Ruskamatkalla voi harrastaa kaikenlaisia erilaisia aktiviteetteja aina leppoisasta kävelystä pitkään vaellukseen ja melonnasta huskysafariin. Lapissa on upeita mahdollisuuksia, joista monet ovat täysin ilmaisia. Kannattaa esimerkiksi lähteä nauttimaan Lapin luonnosta vaikkapa helpoilla päivävaelluksilla kansallispuistoon. Illalla voi mennä ulos nauttimaan ja mahdollisesti bongailemaan revontulia.

Takaisin