09.11.2020

Kansallispuistoon bussilla

riippusilta joen yli

Kotimaamme kansallispuistoissa vieraileminen on upea kokemus kauniissa luonnossa. Helpoksi tulee myös kansallispuistoon matkustaminen, kun ottaa porukalle tilausajon ja saapuu omalla bussilla paikalle.

Kansallispuistoissa on mahdollisuus retkeillä monin eri tavoin ja puistoista löytyykin eri pituisia polkuja ja reittejä. Kansallispuisto ei siis pelkästään tarkoita pitkää vaellusta, vaan kansallispuistoon voi mennä vaikkapa päiväksi nauttimaan luonnon rauhasta ja kauniista maisemista. Suomen kaikissa kansallispuistoissa noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita, joten jokaisen on huolehdittava roskansa pois.

Mikä on kansallispuisto?

Kansallispuistot ovat suuria, vähintään 1 000 hehtaarin kokoisia luonnonsuojelualueita, jotka ovat valtion omistamalla maalla. Alueen on oltava myös yleinen luonnonnähtävyys tai luonnontuntemuksen lisäämisen tai luonnonharrastuksen kannalta merkittävä.

Suomessa on yhteensä 40 kansallispuistoa, joissa vuonna 2019 kävi yli 3 miljoona vierailijaa nauttimassa puhtaasta ja kauniista luonnosta.

Tiesitkö, että kansallispuiston perustaminen ja tarkoitus on laissa säädetty? Esimerkiksi laissa on kielletty kansallispuiston luontoa muuttava toiminta. Tästä syystä kansallispuistossa pääsee nauttimaan luonnon monimuotoisuudesta ja koskemattomuudesta.

Suomen suosituin kansallispuisto sijaitsee Lapissa

Suomen pohjoisin kansallispuisto on Lemmenjoen kansallispuisto, joka sijaitsee Lapissa Inarin ja Kittilän kunnassa. Samalla Lemmenjoen kansallispuisto on myös Suomen suurin kansallispuisto, jossa pinta-alaa on huimat 2 860 km². Suomen eteläisin kansallispuisto on Tammisaaren saariston kansallispuisto, joka sijaitsee Raaseporin kunnassa Uudellamaalla. Loput 38 kansallispuistoa sijaitsevat näiden kahden kansallispuiston välissä ympäri Suomea.

Suomen suosituin kansallispuisto on Lapissa sijaitseva Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, jossa kävijöitä 2019 oli peräti yli 560 000. Mikä sitten tekee Pallas-Yllästunturin Suomen suosituimman? Suosioon vaikuttavia asioita ovat kansallispuiston laaja ja monipuolinen polku- ja latuverkosto. Lisäksi alueen maisemat tuntureineen ja metsineen ovat upea elämys. Pallastunturien maisema onkin valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Retkikunta kasaan ja bussilla kansallispuistoon

Monet suuntaavat kansallispuistoon omilla autoilla ja suosittuina aikoina, kuten viikonloppuna ja lomakautena parkkipaikat ruuhkautuvat pahasti. Ei ole lainkaan epätavallista ottaa omalle porukalle tilausajoa, eli omaa bussia kulkupeliksi. Myös isomman porukan kohdalla minibussi on ekologisempi vaihtoehto useammalle erilliselle henkilöautolle. Olemme aiemmin myös pohtineet kumpi on kannattavampi vaihtoehto, kulkeminen omilla autoilla vai tilausajollaa>. Tilausajo voi myös olla yhdensuuntainen vienti ja erillinen haku, jolloin kansallispuistossa voi esimerkiksi vaeltaa useamman päivän ja bussi tulee hakemaan sovittuna ajankohtana sovitusta paikasta.

Tilausajot.netistä on haettu Suomen eri kansallispuistoihin yli 500 tilausajoa. Yksi suosituimmista on ollut Nuuksion kansallispuisto, joka sijaitsee Uudellamaalla Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella. Nuuksio on myös Suomen kolmanneksi suosituin kansallispuisto ja tähän varmasti vaikuttaa sen sijainti lähellä pääkaupunkiseutua. Lisäksi haetaan paljon kuljetuksia muihin suosittuihin kansallispuistoihin, kuten Urho Kekkosen kansallispuistoon, Kolin kansallispuistoon, Pyhä-Luoston kansallispuistoon sekä Repoveden kansallispuistoon.

Kun jätät tilausajon tarjouspyynnön retkestä kansallispuistoon, voit kirjoittaa Matkareitti ja täsmenteet -kohtaan erikseen kansallispuiston nimen, jonne olet menossa. Suosittelemme jättämään useamman päivän vastausaikaa liikennöitsijöille, jotta ehdit saada enemmän tarjouksia. Monet Tilausajot.net -palvelun liikennöitsijöistä ovat ajaneet useita tilausajoja kansallispuistoihin, joten heiltä voi saada monta hyvää vinkkiä. Ei muuta kuin seuraava luontoretkeä kansallispuistoon suunnittelemaan ja jättämään tilausajon tarjouspyyntö kuljetuksesta!

Takaisin