26.09.2019

Tilaataanko bussi vai kuljetaanko omilla autoilla?

matkustajia bussin kyydissä

Miksi tilausajo on yksityisautoilua selkeästi parempi vaihtoehto

Tilausajo on hauska ja vaivaton tapa matkustaa ja lyö hyötyjen määrässä yksityisautoilun mennen tullen. Kulutasokin on lähes sama, kun lasketaan yhteen kaikki kustannukset, jotka omalla autolla kulkiessa tulevat maksettavaksi. Mitä ovat nämä hyödyt ja miksi kannattaa ottaa kuljetukseen bussi tai pikkubussi, eikä kulkea omilla autoilla? Pohdimme asiaa eri näkökulmista ja teimme tästä koonnin.

Yhteisen tilausajokuljetuksen hyödyt:

 1. Yhteisessä kuljetuksessa ajatustenvaihtoa, pelikuvioiden hiontaa tai briiffausta ja debriifingiä voidaan tehdä yhdessä ja hyödyntää matka-aika tehokkaasti hyväksi.
 2. Bussissa on selkeästi isommat tilat matkustaa ja samalla myös matkatavarat mahtuvat paremmin.
 3. Linja-autokuljetuksessa on usein tarjolla wc-fasiliteetit, joten perille päästään nopeammin.
 4. Ratin takana on ammattitaitoinen kuljettaja, joka hallitsee reitin sekä vaativatkin tilanteet.
 5. Pysytään aikataulussa, kun kaikki saapuvat sovitun aikataulun mukaan paikalle ja näin ennalta sovittu päivän ohjelma pysyy ruodussa.
 6. Ei tarvitse arpoa kuka/ketkä joutuvat kuskiksi.
 7. Ei tarvitse murehtia pysäköinnistä (joka voi olla todella kallista).
 8. Ei tarvitse miettiä kokeeko autot ilkivaltaa parkkipaikalla.
 9. Ovelta-ovelle palvelu, eli pääsette mutkattomasti kotoa perille asti.
 10. Yhteiskuljetus on myös selkeästi ekologisin valinta, joka on monelle tänäpäivänä tärkeä seikka. Hiilidioksidipäästöt ovat tilausajossapienemmät kuin vastaavan ryhmän ajo bensa- tai diesel- käyttöisillä yksityisautoilla.

Oman auton ja tilausajon kustannukset lähes samalla tasolla - bussi päihittää ekologisuudessakin

Kustannuksista keskustellessa on erot helpompi mieltää käytännön esimerkin kautta. Mietitäänpä siis kuvitteellinen 10 hengen kaveriporukka mustanmakkaran pääkaupungista, Tampereelta. Tämä poppoo päättää ottaa ilon irti elämästä ja suunnata ruotsinristeilylle, joka lähtee Helsingin Katajanokalta. Nyt pitäisi vielä päättää matkataanko Tampereelta Helsinkiin omilla autoilla vai otetaanko leppoisa pikkubussi alle mennen tullen. Niinpä laitamme siis faktat pöytään! Matkaa Tampereen Keskustorilta Katajanokalle on 183 km / suunta (yht. 366 km). Seurue tarvitsee kolme henkilöautoa (10 hlö).

Keskikulutuksellisen yksityisauton kustannukset ja hiilijalanjälki matkalle:

 1. auton käyttökustannukset 157,38 € x 3 autoa = 472,14 € *
 2. Pysäköinti pe-su= 47,20 € x 3 autoa= 141,60 €*
 3. Kulut yhteensä: 613,74 € = 61,37€ / henkilö*
 4. 3 henkilöauton CO2-päästö tälle matkalle on noin 198 000 grammaa.*

Keskikulutuksellisen pikkubussin kustannukset ja hiilijalanjälki matkalle:

 1. Tilausajo Tilausajot.net -palvelun kautta (keskihinta) 700 € = 70 € / henkilö **
 2. Ei muita kuluja
 3. Linja-autokuljetuksen CO2-päästöt tälle matkalle noin 150 000 grammaa.*

Hintaeroa henkilöä kohden ei siis tule juurikaan ja matkustamisen mukavuus ja huolettomuus on aivan eri tasolla. Myös ekologiset lukemat yhteiselle bussikuljetukselle ovat miellyttävää luettavaa (CO2-päästöt 32% pienemmät, kuin henkilöautovaihtoehdossa).*

Oma matka tulossa? Tee tarjouspyyntö ja selvitä bussikuljetuksen hinta!

Nyt kannattaakin miettiä tulevia matkoja ja jättää niistä tarjouspyyntö Tilausajot.netiin. Taksi- ja bussikuljetuksen tarjouspyynnön tekeminen on maksutonta ja riskitöntä - teet päätöksen mahdollisesta tilauksesta vasta, kun näet sisään tulleet tarjoukset. Tiesitkö muuten, että Tilausajot.net:ssä on koko maan liikennöitsijät ja yhteen tarjouspyyntöön tulee keskimäärin yli 5 tarjousta! Tilausajot.net -palvelusta voit löytää edullisesti bussin ryhmällesi, etkä maksa liikaa.

*/** Laskelmat ovat viitteelliset ja arvioitu saatujen keskiarvolukujen pohjalta hyödyntäen mm. liikennefakta.fi -sivuston laskelmia sekä Tilausajot.net -palveluun tulleita vastaavien matkojen tarjouksia tilausajoista.

Takaisin