29.01.2024

Bussin vessan käyttö kesken ajon voi tuoda sakot

Monta linja-autoa pysäköityneenä vierekkäin

Pitkälle tilausajolle usein toivotaan linja-autoa, jossa on wc. Myös Tilausajot.netin tarjouspyynnöissä suosituin varusteluvalinta on wc. Tiesitkö, että ajon aikana bussin vessan käyttö on kielletty? Tieliikennelaissa on kielletty bussissa liikkuminen ajon aikana. Wc:n käyttö ajon aikana voi aiheuttaa matkustajalle itselleen sekä muille matkustajille vaaratilanteen, etenkin kolari- tai äkkijarrutustilanteessa.

Wc-tilat löytyvät tavallisesti suuremmista linja-autoista ja se on useimmiten sijoitettu bussin taka- tai keskiosaan. Pikkubusseista sekä minibusseista wc usein puuttuu kokonaan. Wc lisää matkustusmukavuutta, mutta harvalle tulee mieleen, ettei vessaa saa käyttää silloin kun linja-auto on liikkeessä. Käytännössä vessan käytön tarpeesta tulisi ilmoittaa kuljettajalle, joka voi pysäyttää ajoneuvon sopivaan kohtaan, kuten bussipysäkille tai jonkin huoltamon parkkipaikalle.

Sakko voi tulla matkustajalle sekä kuljettajalle

Tieliikennelaissa on kerrottu, että matkustajan tulee istua paikallaan ja käyttää turvavyötä. Mikäli matkustaja käy kesken ajon vessassa, hän rikkoo tieliikennelakia ja tästä voidaan määrätä liikennevirhemaksu. Lisäksi linja-autonkuljettaja voidaan tällaisessa tapauksessa määrätä liikennevirhemaksu moottorikäyttöisen ajoneuvon henkilökuljetusta koskevien säännösten tahallisesta tai huolimattomuudesta tapahtuneesta rikkomisesta.

Busseissa on vuodesta 2006 ollut pakollisena turvavyön käyttö ja tieliikennelaissa on myös maininta turvavyön käytöstä. (Pl. kaupunkiliikenteeseen suunnitellut linja-autot, joissa on paikkoja seisoville matkustajille.) Turvavyö lisää turvallisuutta itselle sekä muille matkustajille, joten muistathan käyttää turvavyötä myös bussissa!

Lisävarusteet tilausajon tarjouspyynnöllä - valitse helposti

Tilausajot.net-palvelun tarjouspyyntö lomake koostuu neljästä sivusta. Ensimmäisellä sivulla kysytään matkan perustietoja, kuten lähtöpaikkaa, päivämäärää ja kellonaikoja. Toisella sivulla annetaan tarkempia tietoja tilausajosta. Kolmannella sivulla voi valita tilausajolle lisävarustetoiveita. Näitä ovat esimerkiksi wc, kaluston ikä sekä esteetön ajoneuvo. Neljännellä - ja viimeisellä sivulla kysytään tarjouspyynnön tekijän perustietoja.

Valmis tarjouspyyntölomake helpottaa tilausajotarjouksien vertailtavuutta, sillä kaikki liikennöitsijät tekevät tarjoukset samoilla tiedoilla ja samalla pohjalla. Tilausajot.netissä kaikki tarjoukset tehdään välimyyntivarausehdoin, joka on tavallinen käytäntö tilausajoissa.

Sinua saattaisi kiinnostaa:

Alkuvuoden ja kevään tilausajot kilpailutetaan ja varataan nyt!

Kevät on pikkujoulusesongin rinnalla tilausajoja kiireisintä aikaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun mielessä on tilausajokuljetus. Etenkin maalis-toukokuu on hyvin kiireistä aikaa ja etenkin viikonloput varataan loppuun nopeasti. Olemmekin muistuttaneet tammikuussa käyttäjiämme ennakoimaan kevään tilausajotarpeiden kilpailutukset, jotta parhaat tarjoukset eivät mene sivu suun.

TMiksi sitten kannattaa kannattaa olla ajoissa tai miten se vaikuttaa tarjousten saantiin? Tähän on yksinkertainen vastaus: Kun liikennöitsijöiden ajokalenterit alkavat täyttymään, he eivät luonnollisesti pysty tekemään tarjousta ajankohdalle, johon heillä ei ole enää kalustoa tai kuljettajia. Joten jos olet ajoissa liikenteessä, saa todennäköisesti enemmän tarjouksia verrattuna viime hetken tarjouspyynnön tekijään. Joten jos nyt tuli mieleen tapahtuma tai tilaisuus, johon et ole vielä hoitanut tilausajoa - jätä tarjouspyyntö palveluun nyt!

Takaisin