09.09.2022

Mitä eroa on koulukyydillä ja luokkaretkikuljetuksella?

iloisella tyttölapsella maalia naamassa

Koulujen alkaminen on varma syksyn merkki. Syksyllä ja keväisin alkaa myös näkemään erilaisia busseja, minibusseja, tilatakseja ja takseja koulujen lähettyvillä. Tällöin linja-auto voi olla tilausajokuljetus esimerkiksi luokkaretkelle tai leirikouluun. Toisinaan taas kuljetus voikin olla koulukyyti. Nämä kaksi erilaista kuljetusta voivat tapahtua täysin samanlaisella kalustolla, esimerkiksi pikkubussilla. Silti kyseessä on kaksi täysin erilaista kuljetusta Mitä eroa näillä sitten on?

Luokkaretkikuljetus: tilausajo bussilla omalle luokalle

Luokkaretken tai leirikoulun kuljetus on tilausajo, joka toteutetaan linja-autolla, minibussilla tai pikkubussilla. Tällöin tilausajo kustannetaan usein luokkaretkivaroista, joita luokka kerryttää erilaisia varainkeruuvaihtoehtoja käyttäen. Yleisimpiä tapoja kerätä luokkaretki tai leirikouluvaroja on erilaiset myyjäiset ja talkoot.

Bussi luokkaretkellä toimii usein myös hyvänä välietappien tukikohtana ja helppona tavaroiden säilytyspaikkana. Bussissa on myös kiva matkalla nostattaa ryhmähenkeä erilaisilla peleillä ja leikeillä, jotka voidaan toteuttaa turvallisesti bussissa kukin istuen omilla paikoillaan. Myös tilastoissa bussi on turvallinen tapa matkustaa.

Tilausajot.netissä haetaan satoja erilaisia kuljetuksia lasten leirikouluun ja luokkaretkeille. Suosittuja kohteita luokkaretkelle ovat erilaiset huvipuistot. Leirikoulukohteita voivat olla esimerkiksi matka Lappiin tai leirikeskukseen, joita on Suomessa runsaasti erilaisia.

Koulukyyti: maksuton kuljetus kouluun ehtojen täyttyessä

Koulujen alkamisen jälkeen myös entistä enemmän rupeaa näkemään bussipysäkeillä pienempiä kulkijoita sekä busseja, minibusseja ja tilatakseja, joissa näkee maininnan koulukyydistä.

Perusopetuslaissa on määritelty milloin lapselle kuuluu maksuton koulukyyti. Lyhyesti perusopetuksessa oleva koululainen on oikeutettu maksuttomaan koulukyytiin kun koulumatka on yli viisi kilometriä. Tällöin kuljetuksen järjestää kunta, kuntayhtymä, koulu tai laitos.

Koulukyyti voidaan toteuttaa linja-autolla, minibussilla, pikkubussilla tai taksilla. Useinmiten koulukyyti poimii samalta alueelta ja matkan varrelta myös muita koululaisia kyytiin. Koulukyydin tarkoitus on taata turvallinen koulumatka koululaiselle. Koulukyydissä olevan ajoneuvossa tulee olla vähintään eteenpäin näkyvä koulukyyti-liikennemerkki. Lisäksi koulukyydissä olevan ajoneuvon tulee täyttää myös muita ehtoja, kuten siinä on oltava toimiva alkolukko.

Toisinaan vanhemmat voivat hoitaa omatoimisesti koulukyydin koululaiselle, kun ehdot eivät täyty. Tällöin myös kuljetuksen kulut lankeavat vanhemmille. Tilausajot.netissä onkin haettu myös tällaisia koulukyytejä lapsille.

Takaisin