10.09.2021

Tilausajon kilpailutus ensikertalaisen silmin

Nainen pitää tietokonetta

Suunnittelen taksimatkaa Espoosta Helsinki-Vantaan lentokentälle. Tärkeinä päivinä haluan varmistaa ennakkotilauksella, että saan taksin varmasti oikeaan aikaan. Tällä kertaa kokeilen ensimmäistä kertaa kilpailuttaa taksimatkan Tilausajot.net -palvelulla.

Äh, pitääkö minun rekisteröityä?

Otsikon kysymys on usein ensimmäinen reaktio, kun aloitan uuden palvelun käyttämisen. Rekisteröitymisestä tulee helposti ajatus, että nyt joudun näkemään ylimääräistä vaivaa ja täyttämään ehkä tarpeettomiakin tietoja. Ilokseni huomaan, että rekisteröinti onnistuu ensimmäisen tarjouspyyntölomakkeen yhteydessä. Rekisteröintikohta on lyhyt, eikä siinä kysytä kuin nimi, yhteystiedot ja osoite sekä salasana, jonka saan valita itse. Ilman näitä tietojahan homma ei onnistuisi. Ja seuraavalla kerralla minun ei tietenkään tarvitse kirjoittaa näitä perustietoja enää uudestaan.

Miten taksien kilpailutus tapahtuu käytännössä?

Kilpailutuksen tekeminen osoittautuu helpoksi. Kirjoitan lomakkeelle, mistä ja minne aion matkustaa ja milloin sekä monelleko hengelle tarvitsen kuljetusta. Lisäksi saan valita, mihin mennessä haluan tarjoukset.

Lomakkeen lopussa on vielä houkutteleva lista ajoneuvon toivotuista lisävarusteista. Jos kyseessä olisi pitkä matka, jääkaappi, WC ja DVD-soitin sujuvoittaisivat matkantekoa varmasti. Helteellä kylmäilmastointi olisi ehdoton valinta. Koska nyt olen kuitenkin varaamassa lyhyehköä taksimatkaa lentokentälle, jätän lisävarusteet väliin. Näin saan myös maksimoitua tulevien tarjousten määrän.

Lopuksi klikkaan ”Lähetä” ja jään odottelemaan tarjouksia liikennöitsijöiltä.

Onko liikennöitsijöiden välillä oikeasti hintaeroja?

Jo samana päivänä sähköpostini ilmoittaa, että ensimmäiset tarjoukset ovat saapuneet. Voisin tehdä tilauksen heti, mutta jään vielä odottelemaan mahdollisia muita tarjouksia. Vähän ennen ilmoittamaani määräaikaa saankin vielä yhden tarjouksen.

Alun perin olin ajatellut, että hintaerot olisivat lyhyellä matkalla melko pieniä, mutta yllätyksekseni huomaan, että ero halvimman ja kalleimman välillä onkin useita kymppejä. Vaikka lähdin kilpailutukseen hintojen vertailun vuoksi, huomaan vertailevani myös muita tietoja. Osa liikennöitsijöistä on laittanut lisätiedoksi esimerkiksi kuvia kalustosta.

Milloin sopimus ennakkotilauksesta on sitova?

Valintaa ei kannata miettiä liian kauan. Saamissani tarjouksissa lukee, että ne ovat voimassa välimyyntivarauksin. Tämä tarkoittaa sitä, että liikennöitsijä saa tehdä saman tarjouksen myös muille ja nopein varaaja voittaa.

Myöskään minun puoleltani mikään ei ole vielä sitovaa. Tällä kertaa tilausajon tarpeeni peruuntuu, joten liikennöitsijän nimen sijaan ruksin kohdan, jolla ilmoitan tilausajon tarpeeni peruuntumisesta. Jos olisin valinnut jonkun tarjouksista, liikennöitsijä olisi ottanut minuun yhteyttä ja olisimme tehneet molempia osapuolia sitovan sopimuksen.

Mitä opin taksien kilpailuttamisesta Helsingissä ja Espoossa?

Ensimmäisen kilpailutukseni perusteella opin, että vertaileminen kannattaa, koska hinnoissa on todella eroja. Kilpailutuksen tekeminen oli paljon helpompaa kuin luulin, ja myös varauksen tekeminen olisi onnistunut sen jälkeen parilla klikkauksella. Vaikka tällä kertaa tarpeeni peruuntui, rekisteröityminen ei jäänyt turhaksi. Seuraavan kerran kun tarvitsen ennakkotilausta, liikennöitsijöiden kilpailutus on varmasti ensimmäinen mieleen tuleva asia. Jos määränpäänäni olisi usein lentokenttä, voisin kätevästi käyttää aiempaa tarjouspyyntöäni seuraavalle kopioimalla vanhan tarjouspyynnön uuden pohjaksi.

Takaisin